Succesvolle start derde editie Health Innovation School – Implementation

Op 12 november vond de startbijeenkomst van de derde editie van de Health Innovation School – Implementation (HIS-I) plaats in het Fontys Explorelab in Eindhoven. Sanne Schoolmeesters van Transvorm opende de dag en verwelkomde de nieuwe deelnemers en coaches, samen met projectteamleden Maud van Riel (Care Innovation Center), Anne Wetsels (Zorg aan Zet) en Janno Barlage (Fontys Centre of Expertise Health).

De bijeenkomst stond in het teken van kennismaken en inspiratie. Naast de introducties en interactieve sessies was er meteen aandacht voor de kern: innoveren en implementeren.

Implementatie als noodzaak
Sanne benadrukte de noodzaak van de HIS-I in de regio: “HIS-I staat voor samen leren doen. Innovatie alleen is niet voldoende; het is juist de implementatie die het verschil maakt. Er zijn volop ideeën, maar het daadwerkelijk opschaalbaar maken is de uitdaging. Innoveren betekent ook leren veranderen.” Ze lichtte toe dat HIS-I niet alleen concepten en methodieken aanreikt, maar ook een leeromgeving en community biedt. “Als deelnemer kies je daarbinnen de weg die past bij jouw proces.”

Focus
In deze derde editie ligt de focus op gedrags- en cultuurverandering, binnen regio en netwerk. Deelnemers, die vanaf dit jaar “change agents” genoemd, krijgen begeleiding van coaches van Avans en Fontys Hogeschool.

Innovatie en transformatie
De eerste spreker, Monique van den Hoed van Universiteit Maastricht, hield een lezing over Innovation Readiness. Ze gaf de deelnemers mee dat er geen standaardroute is naar innovatiebereidheid en benadrukte het belang van moed en de betrokkenheid van medewerkers op de werkvloer.

Lees ook het wetenschappelijke artikel van Monique over dit onderwerp.
Monique schreef afgelopen zomer ook een blog in ICT&Health.

Na de pauze volgde Marcel Haverkamp van het ministerie van VWS, die sprak over de noodzaak van transformatie binnen de zorg. Hij wees op de ruimte binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA) om zorginnovaties te koppelen aan sociale innovaties. Volgens Marcel is de HIS-I van groot belang voor deze transformatie: “Bij jullie vindt de noodzakelijke verandering plaats. Jullie realiseren de impact die de toekomst van de zorg vormgeeft.”

Bewegen met aandacht
Hanneli van Gool en Floor van Terheijden van Thuiszorg West-Brabant deelden hun ervaring met het project Bewegen met Aandacht. Dit initiatief zet huishoudelijke hulp in om cliënten te ondersteunen bij oefeningen, wat zowel hun zelfredzaamheid als kwaliteit van leven verbetert. Van Gool en Van Terheijden vertelden enthousiast: “Deze aanpak levert niet alleen betere resultaten voor cliënten, maar ondersteunt ook zorgprofessionals, omdat er minder zorg per cliënt nodig is. Bovendien bevorderen we ook de vitaliteit van huishoudelijke hulpverleners zelf.”

Meer weten over Bewegen met Aandacht van TWB.
De innovatiepagina van TWB, over preventie en re-ablement.

Leerdoelen… en verder!
De eerste dag werd afgesloten met een interactieve sessie onder leiding van Janno Barlage, van het Fontys Centre of Expertise Health. Tijdens een geleide mindfulness-oefening visualiseerden de deelnemers hun toekomstige zelf, waarin hun ontwikkeldoel succesvol was geïntegreerd in hun dagelijks handelen. Vervolgens vertaalden de groepjes, al wandelend, hun ontwikkeldoel naar concrete acties. Centraal stond de vraag “Wat ga ik morgen anders doen met de kennis en inspiratie die ik vandaag heb opgedaan?”.

Met deze startbijeenkomst hebben we een stevig fundament gelegd voor de komende HIS-I-periode, gericht op echte verandering en duurzame zorginnovatie. We gaan samen verder op 26 november!